maanantai 30. kesäkuuta 2014

Takka episodi

Ajattelin kirjoittavani jotain siitä, miten vaikeaa Helsingin byrokratia on, mutta se on niin voimavaroja vievää, etten taida jaksaa. Ainakaan juuri nyt. Olen nimittäin käyttänyt kaiken energiani nyt takkaan. Meille myytiin Kastellin talopaketin mukana kätevä Kastelli-takka, joka on niin kevyt, ettei siihen tarvita erillistä perustamista, vaan selvitään edullisemmalla laatan vahvistamisella. Jälleen kerran kaupungin tiukat määräykset vaativat että tällekin takalle pitää perustus laittaa ja jossakin lukee pienellä präntillä, että asiakas vastaa kaupunkikohtaisista määräyksistä.

Kysymys on 620 euron lisähinnasta, mutta en ole valmis sitä maksamaan tuolle tusinatakalle, etenkin kun se meille myytiin tähän taloon sopivana. Kun ei Kastellikaan sitä meille suostu tarjoamaan, on meidän vaihdettava takka sellaiseksi, ettei sen perustamisesta tarvitse maksaa extraa. Samalla voimme harkita uudelleen kuinka järeän takan oikeastaan tarvitsemme. Tuleehan meille kuitenkin maalämpö.

10 kN on raja mitä Helsingissä saa olla ilman massiivisia perustuksia. Tarkoittaa kuulemma 1000 kiloa, mutta hienot suunnittelijat ja asiantuntijat puhuvat Newtoneista. Piti oikein pinnistellä että muistin yläasteajoista sen verran että tajusin mistä puhutaan. Ihan kamiinaan ei tyydytä kun eihän sitä voi koskaan tietää mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Maalämpö loppuu, kun sähkön tulo loppuu. Kovilla pakkasilla putket jäätyisi ja siitäpä kallis lasku. Tykkään muutenkin ajatuksesta, että ei olla aivan riippuvaisia vain yhdestä lämmönlähteestä.

Löysin Nunnauunilta asian nimeltä invektoritakka, joka on jotain kamiinan ja takan välimaastosta. Sopisi meille hyvin kunhan hinnasta vain päästäisiin sopimukseen. Ja siitä kuka rakentaa hormin vai rakentaako. Pitääkö kaikki kuvat leimauttaa rakennusvalvonnassa uudestaan kun hormi vaihtuu harkoista teräkseen ja takan mitat muuttuvat muutamalla sentillä?3 kommenttia:

 1. Byrokratia on sitä varten kun ihmiset tuudittautuu siihen että "joku muu" huolehtii kaikesta ja kantaa vastuun kaikesta. Ei itse ole halua ottaa itseään niskasta kiinni tai katsoa peiliin, koska odotetaan, että "joku muu" pyyhkii oman pyllynkin... Sitten tullaan itkemään viranomaiselle, kun 300 ihmistä palaa karrelle diskossa, kun viranomainen ei tullut sanomaan että varauloskäynnin edusta kannattaa pitää tyhjänä ja ovi avattavissa. Tai kuumentunut hormi sytyttää koko tönön, kun on käytetty jotai ei-hyväksyttyjä tuotteita. Sen takia byrokratia...: )

  VastaaPoista
 2. Kirjoitat tosi negatiivisesti kaikesta :) enempää ei jaksa lukea... Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niinhän se on huomattu tässä puolin ja toisin. Meillä lähti sukset ristiin ihan alusta lähtien rakentajan kanssa, mutta liian myöhään, että olisimme voineet enää vaihtaa firmaa.

   Poista